top of page
Zoeken

Wie heeft Sally vermoord?

Bijgewerkt op: 6 apr. 2023


Op een zomerdag in 1996 vinden spelende kinderen tussen het riet op Linkeroever in Antwerpen het verminkte lichaam van een jonge vrouw. Haar schedel is met brute kracht ingeslagen. Al snel wordt duidelijk dat het gaat om Sally Van Hecke, een moeder van twintig die tippelde om haar drugsverslaving te bekostigen. Maandenlang speurwerk levert de politie wel een resem hypotheses en verdachten op, maar geen dader.


Sally Van Hecke, cold case, vermoord, Belgie, Antwerpen, Kurt Wertelaers, onderzoekscollectief, Bureau Van Meerbeeck
Sally Van Hecke

Het enige aanknopingspunt is een onbekende klant die op die fatale avond met Sally gezien werd. Volgend getuigen had hij een paardenstaart en zat hij aan het stuur van een opvallende Amerikaanse auto, maar elk spoor naar de man en zijn wagen loopt dood. Tot wanhoop van Sally’s familie wordt het onderzoek stopgezet, verhuist het dossier naar de archieven en blijft de moord twintig jaar lang een zoveelste Cold case.


Tot Bureau Van Meerbeeck er zich in 2016 in vastbijt en een spoor vindt dat recht naar een man leidt, een man met een paardenstaart. Een man die in het bezit was van een Amerikaanse auto. Een man die al vaker gemoord had voor 1996 en het nadien nog zou doen.


Als Bureau Van Meerbeeck na een jaar intensief speuren alle bizarre kronkels en wendingen in het aanvankelijke dossier blootlegt en als klap op de vuurpijl de kroongetuigen van weleer aan misdaadjournalist Kurt Wertelaers bevestigen dat dit de man is die ze destijds zagen, ziet het Antwerpse gerecht zich genoodzaakt om de moordzaak te heropenen. Komt er al die tijd dan toch gerechtigheid voor Sally?


 

Cold Case documentaire


De heropening van het dossier en de hele zoektocht die eraan vooraf ging, werd in 2019 in de vijfdelige documentaire ‘Cold Case’ op vtm belicht. In Nederland is die te bekijken via de video-on-demanddienst ‘Videoland’. Er is ook een link voor YouTube:




 

Cold case boek

Over de zoektocht naar de dader schreef Wertelaers in 2019 een boek, Cold case: Sally. Het boek kan je hier bestellen.


Op een zomerdag in 1996 vinden spelende kinderen tussen het riet op Linkeroever in Antwerpen het verminkte lichaam van een jonge vrouw. Haar schedel is met brute kracht ingeslagen. Al snel wordt duidelijk dat het gaat om Sally Van Hecke, een moeder van twintig die tippelde om haar drugsverslaving te bekostigen. Maandenlang speurwerk levert de politie wel een resem hypotheses en verdachten op, maar geen dader.

Het enige aanknopingspunt is een onbekende klant die op die fatale avond met Sally gezien werd. Volgend getuigen had hij een paardenstaart en zat hij aan het stuur van een opvallende Amerikaanse auto, maar elk spoor naar de man en zijn wagen loopt dood. Tot wanhoop van Sally’s familie wordt het onderzoek stopgezet, verhuist het dossier naar de archieven en blijft de moord twintig jaar lang een zoveelste cold case.


Tot Bureau Van Meerbeeck er zich in 2016 in vastbijt en een spoor vindt dat recht naar een man leidt, een man met een paardenstaart. Een man die in het bezit was van een Amerikaanse auto. Een man die al vaker gemoord had voor 1996 en het nadien nog zou doen.

Als Bureau Van Meerbeeck na een jaar intensief speuren alle bizarre kronkels

en wendingen in het aanvankelijke dossier blootlegt en als klap op de vuurpijl de kroongetuigen van weleer aan misdaadjournalist Kurt Wertelaers bevestigen dat dit de man is die ze destijds zagen, ziet het Antwerpse gerecht zich genoodzaakt om de moordzaak te heropenen. Komt er al die tijd dan toch gerechtigheid voor Sally?


Het boek kan je is ook als e-book beschikbaar.

Een jaar later, in 2020, kwam er ook een luisterboek.


 

Leven na de moord


Naomi, dochter van Sally Van Hecke. Foto: Joel Hoylaerts

"Leven na de moord" is het verhaal van Naomi van Hecke. Ze was amper drie jaar toen haar mama in de zomer van 1996 vermoord werd. De zaak werd een cold case. Onderzoekscollectief Bureau Van Meerbeeck beet zich 20 jaar later vast in de zaak en kreeg het dossier heropend. Er is een verdachte, maar nog geen proces. Laat staan een veroordeling. Voor Naomi gaat het leven verder. Romi Dobbelaere studeerde in 2022 af aan het RITCS en leerde Naomi kennen tijdens haar stage bij Bureau Van Meerbeeck. Dit is het verhaal van Naomi, door de ogen en de camera van Romi.






 

Hij opnieuw?


Maggy Belard, Sally Van Hecke
Maggy Belard

Een jaar na de heropening van het onderzoek rond Sally Van Hecke, de documentaire op

televisie en het boek dat volgde kwam Bureau Van Meerbeeck in contact met F., een Française. Haar dochter, Maggy Belard, verdween in januari 2003 uit huis. Het jonge meisje was al langer op de dool, en besloot weg te lopen van huis. En dan was er niets meer. Jarenlang zocht de moeder vergeefs naar een teken van leven.


Op een blauwe maandag in de lente van 2007 kreeg de moeder opeens bezoek van de Belgische politie. Haar dochter was teruggevonden. Vermoord. In Antwerpen. Ze gingen zoeken naar de moordenaar, beloofden ze. Maar dat lukte niet. De zaak werd een cold case.

Samen met de moeder zoeken we naar antwoorden.


 

Gerechtigheid

"In de zomer van 2016 en na herhaalde contacten met de nabestaanden van Sally Van Hecke besloten we te duiken in het dossier van de onopgehelderde moord. Dit met maar één doel, de heropening van het lang afgesloten gerechtelijke dossier verkrijgen. Enkel het openbaar ministerie is bevoegd om de hervatting van een strafvordering en/of de heropening van een dossier te vorderen. Het punt is dus het parket te overtuigen van nieuwe aanwijzingen. Elementen of aanwijzingen die men eerder niet had, niet zag, niet onderzocht of niet voldoende overtuigend vond.
Eén van onze elementen, en waarschijnlijk het allerbelangrijkste, was aantonen dat er te weinig gewerkt was in een bepaalde richting en op een bepaalde verdachte. Hadden we de waarheid in pacht? Bijlange niet. Maar we hadden héél misschien wel iets in handen om de heropening te forceren. Er volgden informele contacten met de toenmalige onderzoeksleiding om onze kansen in te schatten. Er werd ons tijdens deze gesprekken meegedeeld dat er voor de zaak-Sally en voor deze/onze piste destijds wel degelijk voldoende aandacht geweest was. Er werd ons meegedeeld dat er alibi’s waren gecheckt en dat er foto’s waren voorgelegd aan de kroongetuigen.
Na verder onderzoek van Bureau Van Meerbeeck bleek echter dat dit niet klopte. Er was destijds weinig tot geen aandacht geweest voor dit scenario, er was geen enkel alibi gecheckt in deze piste en er waren destijds géén foto’s rond deze piste voorgelegd aan de kroongetuigen. Dit was voor de nabestaanden én voor ons cruciaal om de heropening te bekomen. Nadat Bureau Van Meerbeeck in 2017 deze elementen overmaakte aan het parket, zag het openbaar ministerie zich dan ook genoodzaakt om het afgesloten onderzoek naar de moord op Sally Van Hecke te heropenen. Hiermee was ons doel bereikt. Dat de onderzoekers deze heropening aangrijpen om -naast het door ons aangereikt scenario- ook andere pistes te onderzoeken, kunnen we alleen maar toejuichen. De heropening is een feit en dit vergroot de kans op gerechtigheid voor de nabestaanden." Kurt Wertelaers – Oprichter Bureau Van Meerbeeck


 

Onderzoek naar cold cases kost handen vol geld. Wil jij het onderzoek naar de moord op Sally Van Hecke financieel een duwtje in de rug geven, steun dan Stichting Bureau Van Meerbeeck op BE50 3632 1723 9018 met vermelding ‘Sally’.


bottom of page