top of page
Zoeken

De moord op Freddy

Bijgewerkt op: 14 jan.

Op 17 oktober 2002 wordt in een woning in het Belgische Vlaams-Brabant het lichaam gevonden van Freddy Putseys, een 42-jarige man en vader van twee jonge kinderen. Freddy is recent gescheiden en houdt er sindsdien wat losse contacten op na met (getrouwde) vrouwen die hij op zogenaamde chatboxen heeft ontmoet. Eén ervan is Carla. Zij heeft ’s nachts nog met Freddy gechat terwijl haar man lag te slapen. Diezelfde Carla vindt het lichaam van haar minnaar ’s ochtends als ze bij hem toekomt. Freddy blijkt vermoord.


Freddy Putseys, vermoord, Vlaams-Brabant, onderzoek, onderzoekscollectief, onderzoekscollectief, cold case, Bureau Van Meerbeeck, Kurt Wertelaers, 2002, Scherpenheuvel-Zichem
Freddy Putseys

De politie heeft de moord nooit kunnen ophelderen. Het onderzoek naar de moord op Freddy is twaalf jaar later, in 2014, dan ook helemaal gestopt. De zaak werd een cold case en Freddy’s familie bleef met vele vragen achter. Op vraag van de nabestaanden duikt Bureau Van Meerbeeck in het onderzoek.


Omwille van privacyredenen zijn een aantal van de namen in het dossier verzonnen.

De echte namen zijn bekend bij Bureau Van Meerbeeck.


Bureau Van Meerbeeck reconstrueert daarbij vooral de laatste maanden van Freddy’s leven. Dit aan de hand van documenten, verzameld door de familie. Maar ook aan de hand van getuigenissen, verhalen en gesprekken met de nabestaanden. Het levert een ongezien interessante reeks hoofdrolspelers in het leven van Freddy op. Zou één van hen meer weten?

De familie, en ook de politie, heeft altijd vermoed dat de moordenaar van Freddy geen onbekende voor hem was.


Natuurlijk zijn van bij het begin van het moordonderzoek veel ogen gericht op minnares Carla die haar huwelijk op het spel zette voor de passionele relatie met Freddy. Kan zij een rol hebben gespeeld in de dood van haar minnaar?

In de begindagen van het moordonderzoek sluit de politie het niet uit. Carla ontdekt kort voor de moord immers dat ze niet de enige vrouw is in het leven van Freddy. Jaloezie is wel vaker een motief gebleken in een passioneel drama.

Maar ook haar man blijkt een opmerkelijk figuur. Hij wist namelijk van de buitenechtelijke relatie van Carla. Zijn huwelijk en gezinsgeluk stonden op barsten. Tijdens een verhoor door de politie zei hij “helemaal geen probleem” te hebben met de affaire van zijn vrouw. Maar was dat wel zo?


Misschien weet Colette wel meer! Zij is die àndere nachtelijke én gehuwde ‘chatboxconnectie’ die ineens in het leven van Freddy was opgedoken. Ook zij kan geweten hebben dat ze niet de enige vrouw voor Freddy was. En hoe zit het met hààr echtgenoot?


En wat van Damon, die op de chatboxen onder de naam ‘Damdam’ schuilgaat? Een getrouwde man uit Oost-Vlaanderen die ’s nachts ook met Carla chatte. Meermaals wierp hij zich op als schouder om op te huilen, als Carla het moeilijk had met Freddy’s wispelturigheid. DamDam had overduidelijk een boontje voor Carla. Kon hij niet langer aanzien dat zij zich in het avontuur én misschien wel het ongeluk met Freddy stortte?


Er is ook nog Freddy’s ex. Zij en haar nieuwe vriend hebben een sluitend alibi: elkaar. Maar kort voor de moord stelt ze het ondertekenen van scheidingsdocumenten uit. Waarom deed ze dat? En wie is die mysterieuze nieuwe man in haar leven?


En wie is ‘Jo’, de man waar Freddy schrik voor had? “Jo maakt me kapot als hij het weet”, zei Freddy kort voor de moord tegen Carla. Over wélke Jo had Freddy het? En wat mocht Jo nooit te weten komen? Gaan we Jo ooit kunnen vinden? En het geheim kunnen ontrafelen?

Eén moord, tal van opmerkelijke figuren. En minstens één van hen weet meer.


In de komende tijd lichten we telkens een tipje van de sluier wanneer we dieper en dieper graven in het verhaal van de onopgehelderde moord op Freddy Putseys. We doen dat op vraag van zijn kinderen, Shari en Glenn. En van zijn broer, Rudi. We doen dat op vraag van de nabestaanden en met hun volledige toestemming. Met maar één doel: de waarheid te vinden en de moordenaar(s) te ontmaskeren.




Volg ook onze Facebookpagina ‘De moord op Freddy’ waar extra beeldmateriaal verschijnt en de mogelijkheid is om te reageren op de artikels en de vragen die we ons stellen


 

Deel I


De laatste uren van Freddy's leven tikken weg


Het is lente 2021 wanneer Rudi Putseys via mail contact opneemt met Bureau Van Meerbeeck. Of ons onderzoekscollectief niet eens naar de onopgehelderde moord van zijn broer Freddy wil kijken. Freddy Putseys, vermoord in oktober 2002 in Scherpenheuvel-Zichem. Een moord die nooit opgelost was.


Een paar dagen later, op een zaterdagmiddag, staat Rudi aan de deur. Met in zijn handen een grote, herbruikbare plastic zak met daarin grote fardes en vele honderden documenten. Aantekeningen en dossiermateriaal. “Freddy was een harde werker”, klinkt het als Rudi de documenten op het bureau ploft. “Een gewone man, met een gewone job en een gewoon leven. Getrouwd en twee jonge kinderen, Glenn en Shari.” Freddy’s huwelijk was spaakgelopen in de lente van 2002 en terwijl de scheiding werd ingezet trok Freddy’s ex in bij haar nieuwe liefde in het Antwerpse. Ook de kinderen, toen amper tien en dertien jaar, woonden bij de mama maar kwamen wel nog op bezoek bij hun papa in zijn huurhuisje langs de Veststraat in Scherpenheuvel-Zichem.





Freddy verteerde de scheiding slecht. Overdag verloor hij zich in zijn werk en ’s avonds geregeld wel eens in de drank. ’s Nachts, als hij de slaap niet kon vatten, zocht hij gezelschap via online chatboxen, een ontmoetingsplaats voor gelijkgestemde zielen. Hij noemde zichzelf ‘Fredq’ op de chatbox en ook Carla had een bijnaam. Net als Carine, die zich ‘Blauw’ liet noemen. Of Damon, die in de digitale wereld ‘Damdam’ werd. Het was een bont gezelschap en er werden digitale vriendschappen gesmeed. En als het écht klikte, dan kon je privé chatten. En met Carla, een getrouwde maar eenzame vrouw uit Vlaams-Brabant, klikte het. En hoe! Urenlang konden beiden chatten over het leven, over het verdriet van een verloren huwelijk, de pijn, de miserie en wat de toekomst brengen zou. Online en stiekeme nachtelijke gesprekken maakten plaats voor een eerste voorzichtige ontmoeting in een café. En van het een kwam het ander. Carla en Freddy kregen een geheime relatie.


Freddy was nog niet helemaal klaar voor een nieuwe relatie en Carla was misschien ook nog niet helemaal klaar om te breken met haar leven thuis. En dus bleef het maandenlang bij stiekeme ontmoetingen op café of thuis bij Freddy in Scherpenheuvel-Zichem. Of lange, nachtelijke conversaties. Zoals ook in de nacht van 16 op 17 oktober 2002. Het was precies 22u13 toen Fredq zich aanmeldde op het chatkanaal en al metéén begroet werd door ‘Blauw’ en ‘Nikita38’, maar ook door Carla. Het duurde niet lang vooraleer Carla en Freddy de immer gezellige groepschat verlieten om privé hun digitale conversatie verder te zetten. De laatste uren van Freddy’s leven tikken weg.


In de ochtend van 17 oktober 2002 ziet overbuurvrouw Gusta hoe een vrouw voor de deur van Freddy’s huurhuis staat. De vrouw kijkt door het raam en door de brievenbus. Ze duwt op de bel en lijkt in paniek. Gusta herkent haar. Het is Carla. Samen met nog een andere buurvrouw, Simonne, wordt Carla geholpen om met een laddertje over een scheidingsmuur te klauteren. Zo komt ze op de binnenkoer terecht van de woning van Freddy. Ze opent de achterdeur en baant zich een weg door de woning.


In de leefruimte ligt Freddy. Dood.


De hulpdiensten zijn amper tien minuten later ter plaatse. “Een verdacht overlijden!”, besluit de arts. Een wetsdokter zal de arts later gelijk geven. Freddy is gewurgd. Carla is zichtbaar overstuur en van de hulpdiensten krijgt ze een pilletje om te kalmeren. Ze vragen haar ook met aandrang om niet meer achter het stuur van haar auto te kruipen. Carla belt vervolgens haar echtgenoot. Die verlaat vervolgens zijn werkpost om zijn vrouw te gaan oppikken aan de woning van haar minnaar. Het moet een bijzonder tafereel geweest zijn, daar in de Veststraat in Scherpenheuvel-Zichem.


Als politie en gerecht daarop een moordonderzoek starten, is Carla bijna vanzelfsprekend hoofdverdachte nummer één. Maar ook echtgenoot Johnny, die ogenschijnlijk vrede had genomen met de buitenechtelijke escapades van zijn vrouw, valt de onderzoekers op. “Blijf nog maar even in de buurt voor als we nog verdere vragen hebben”, zegt een politieman tegen het duo dat naar een cafeetje op de markt van Zichem trekt.


Bij Bureau Van Meerbeeck hebben we intussen honderden en honderden bladzijden bestudeerd over de moord op Freddy Putseys. Maar ook over zijn verleden, over zijn mislukte huwelijk, de vrouwen in zijn leven. Over een paar bedrogen echtgenotes, een rist boezemvrienden en een paar drinkebroers. Als we de documenten bestuderen, zijn we van één ding overtuigd: de politie zou wel eens gelijk kunnen hebben. Zeg nooit nooit, natuurlijk, maar Freddy werd vermoedelijk niet vermoord door een onbekende. En dus zit de naam van de moordenaar in de documenten. Het is één van hen.


Shari, Fredd;y Putseys, vermoord, cold case, onderzoeksjournalistiek, onderzoekscollectief, Kurt Wertelaers, Bureau Van Meerbeeck
Shari, dochter van Freddy. Foto:Joel Hoylaerts

Dat zegt ook Shari, de dochter van Freddy. Toen ze haar papa verloor was ze net tien jaar. Het veranderde haar leven voorgoed. Al bijna twintig jaar zoekt ze naar antwoorden. Maar ook zij is overtuigd dat haar papa niet vermoord is door een onbekende. “Geen onbekende voor hem en misschien zelfs geen onbekende voor mij. Dat boezemt me soms angst in, dat ik in het verleden misschien wel oog in oog heb gestaan met de moordenaar van mijn papa.”


“Ik vraag het me vaak af: wie zijt gij? En waarom heb jij mijn papa van mij afgenomen?”




 

Onderzoek naar cold cases kost handen vol geld. Wil jij het onderzoek naar de moord op Freddy Putseys financieel een duwtje in de rug geven, steun dan Stichting Bureau Van Meerbeeck op BE50 3632 1723 9018 met vermelding ‘Freddy’



bottom of page