top of page
Zoeken

De moord op Neske Boedry

Bijgewerkt op: 29 mei

Ergens in de nacht van 20 op 21 oktober 1970, werd in de slaapkamer boven haar kruidenierswinkeltje in Tongeren Neske Boedry vermoord. De 61-jarige weduwe, moeder én oma werd met een zwarte BH gewurgd, waarna de moordenaar een poot van haar zware eiken bed op haar keel plaatste. Haar doodstrijd moet gruwelijk geweest zijn. Onder haar vingernagels kleefde het bloed van haar moordenaar. Die kon nooit gevat worden. Ruim een halve eeuw later duikt Bureau Van Meerbeeck, op vraag van de nabestaanden, in het onderzoek.


DEEL I DEEL II

Neske Boedry, 1970, cold case, weduwe, vermoord, onderzoekscollectief, Kurt Wertelaers, Bureau Van Meerbeeck, Tongeren
Neske Boedry

 

Deel I


Woensdag, 21 oktober 1970. De herfst was in het land. Gaston Eyskens was voor de vierde keer premier. Twee Nederlandse zwendelaars hadden de Belgische schatkist opgelicht voor vele tientallen miljoenen dollars. Op de Filipijnen had een wervelwind het leven gekost aan 422 mensen. Een krant kostte 4 Belgische franken, omgerekend zowat tien eurocent. En de succesvolle Vlaamse zanger Ron Davis kreeg die woensdagmiddag ergens tussen Bredene en Kortrijk het auto-ongeluk dat hem uiteindelijk het leven zou kosten. In het verhakkelde voertuig van de charmezanger lag een ruiker bloemen, bestemd voor het verjaardagsfeestje van Nicole Josy, bekend van Nicole en Hugo.


Eugène Arckens stapte -zoals haast elke ochtend- al vroeg binnen in het charmante kruidenierswinkeltje van Agnès -Neske- Boedry langs de Luikersteenweg in Tongeren. Neske had haar zaak van ’s ochtendsvroeg 7 tot ’s avonds vaak na 20 uur open voor haar klanten die kwamen om fruit, groenten, koffie, sigaretten of een praatje. Neske was een erg bekend gezicht in de buurt. Maar die ochtend bleef het stil toen Eugène Arckens in de winkel stond. “Ik floot en riep enkele keren”, zou de man later verklaren aan een reporter van Het Belang van Limburg. Net toen hij eraan dacht onverrichterzake te vertrekken, merkte hij op dat in de gang naar de privévertrekken achter de winkel ook licht brandde. Arckens hoorde zelfs het geluid van de televisie die aanstond. “Ik vond dat vreemd. Was Neske misschien ziek geworden en had ze hulp nodig?… Hierop trok ik mijn stoute schoenen aan en ging ik via de trap naar de eerste verdieping.” Wat hij daar zag, zo vertelde Arckens achteraf, zou hij nimmer vergeten. “In de slaapkamer zag ik Neske roerloos op haar rug liggen naast het bed. Ik greep haar hand vast. Die was koud…”De geschrokken Eugène Arckens riep om hulp bij de buren, waarna politie en gerecht massaal ter plekke kwamen.


Neske Boedry, zo bleek uit de eerste vaststellingen, was gewurgd met een zwarte bustenhouder waarna de moordenaar een poot van het loodzware eiken bed op de keel van de vrouw zette. Ontegensprekelijk was de gruwelijke moord voorafgegaan door een gevecht op leven en dood. Dat konden de speurders merken aan de wanorde in de slaapkamer. Een wekker en een familiefoto lagen op de grond. Net als een glas en het hoorapparaatje van Neske. Haar rechterschoen lag aan de ene zijde van de slaapkamer. Haar linkerschoen, net als haar gebit, zelfs op de overloop voor de slaapkamerdeur. Haar nagels waren bebloed.


Wat een gruwelijke moord. Maar een roofmoord leek het op het eerste gezicht niet te zijn. Want in de winkelschort die Nekse nog steeds droeg, stak nog wel voor duizend Belgische franken in briefjes. En ook beneden werd nog heel veel geld gevonden.


Politie en justitie stonden voor een raadsel. En dat zou uiteindelijk nooit opgehelderd geraken. De moordenaar werd nooit gevat en moord op Neske Boedry werd een cold case.


In een allerlaatste poging om de waarheid te achterhalen duikt Bureau Van Meerbeeck op vraag van de nabestaanden in de zaak. Want de kans is groot dat iemand daarbuiten iets weet.


Juridisch is de zaak al lang verjaard. En zelfs als de moordenaar ontmaskerd wordt, zal die nooit nog berecht kunnen worden voor de moord op Neske Boedry. Maar voor nabestaanden verjaart een moord nooit. Ze willen weten wat er gebeurd is.


Volg onze zoektocht via deze website en onze social mediakanalen.


Heb jij tips of informatie? Dan kan je die bij ons kwijt. Anonimiteit wordt vanzelfsprekend gewaarborgd.


 

Deel II


Imelda zag Neske liggen in haar slaapkamer


“Neske heeft waarlijk voor haar leven gevochten. De sporen van het gevecht met haar moordenaar waren zichtbaar in heel de slaapkamer. Ik zie haar ook nog liggen, naast haar bed. De afdruk van die zware eiken beddenpoot op haar keel. Een beeld dat ik na al die jaren nog steeds niet kan vergeten.”


Vliermaal, Tongeren, Neske Boedry, vermoord, cold case, Imelda Van Puymbroeck, onderzoeksjournalistiek, interview, Bureau van Meerbeeck
Imelda Van Puymbroeck. Schoondochter van de zus van Neske.

Imelda Van Puymbroeck uit Vliermaal is met haar 80 jaar vandaag meer dan waarschijnlijk de allerlaatste nog in leven zijnde persoon die de crime scène met eigen ogen gezien heeft. “Dat kwam omdat mijn schoonmoeder, de zus van Neske, die middag na de gruwelijke ontdekking telefoon kreeg”, zegt Imelda. “De politie deelde haar mee dat haar zus was vermoord.”


“Mijn diepgeschokte schoonmoeder, Trinneke, was niet in staat met de auto te rijden en dus bracht ik haar naar de Luikersteenweg in Tongeren, naar het winkeltje van Neske.”


Toen Imelda en haar schoonmoeder arriveerden, zagen ze hoe heel de buurt buiten stond te kijken naar de politiemensen en magistraten, die af en aan de winkel binnengingen en weer verlieten. De moord op de bekende winkelierster Neske Boedry had Tongeren in rep en roer gezet.”


De inmiddels overleden Trinneke en haar schoondochter Imelda mochten van de politie tot in de slaapkamer komen, waar het lichaam van Neske lag. Vandaag, ruim een halve eeuw later, staat nog haarfijn op het netvlies van Imelda gebrand hoe die crime scène eruit zag. “Het eerste wat ik zag was die schoen van haar, op de overloop. En dan haar gebit. En in de slaapkamer was het één grote ravage. De gordijnen van het linkervenster waren afgerukt. De kleerkast stond open. En op één van de muren was het behangpapier gescheurd en zag ik de afdrukken van de nagels van Neske. Wat een hevig gevecht moet dat geweest zijn…”


“En dan zag ik haar liggen. Onder een wit laken. U weet inmiddels dat de moordenaar het zware eiken bed met één poot op de keel van Neske had gezet. De politie had het bed teruggeplaatst voor we binnenkwamen. Eén van de aanwezige onderzoekers trok het laken weg en we zagen vervolgens het hoofd van Neske. Ik zie vandaag nog steeds dat beeld van de keel van Neske waarin die afdruk van die eiken beddenpoot zichtbaar was. Wel tien op tien centimeter…”Sigaret


Op een oud plannetje toont Imelda ons hoe de slaapkamer van Neske eruit zag. We maken haar attent op het vreemde feit dat er op het bed een schoteltje van een kopje gevonden werd. Met daarin een uitgedrukte sigaret. Gezien het feit dat Neske Boedry zelf niét rookte moest dat sowieso al van iemand anders geweest zijn. “Maar in mijn herinnering was de gehaakte bedsprei helemaal scheef getrokken.”

Alsof Neske zich er in paniek nog aan had vastgeklampt toen haar moordenaar haar wurgde. Als dààrop een schoteltje met een sigaret ligt, kan dat enkel maar door de moordenaar gedaan zijn.


Lang mochten Imelda en haar schoonmoeder niet blijven. En beneden, in de winkel en de privéruimtes daarachter, was ook al een onderzoek van de politie bezig. “Daar mochten we al helemaal niet meer komen”, zegt Imelda.


Ruim 50 jaar vraagt Imelda zich af wie Neske vermoordde. “Ik denk er nog vaak aan. Soms denk ik wel dat het iemand moet zijn die ze kende. Maar waarom, he… Als we dat toch al maar eens zouden kunnen achterhalen. Waarom?”


Onze eerdere publicaties over de moord op Neske Boedry lokten al wat reacties uit. Er zijn heel misschien nog mensen die iets weten.


Met tips of informatie kan je altijd bij ons terecht. Anonimiteit wordt vanzelfsprekend gewaarborgd.


#NeskeBoedry #moord #coldcase #onderzoek #onderzoeksjournalistiek #Limburg #Tongeren #vermoord #gewurgd #1970 #België #iemanddaarbuitenweetiets

 

Onderzoek naar cold cases kost handen vol geld. Wil jij het onderzoek naar de moord op Neske Boedry financieel een duwtje in de rug geven, steun dan Stichting Bureau Van Meerbeeck op BE50 3632 1723 9018 met vermelding ‘Neske’
bottom of page